Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is de praktische toepassing van haptonomie. Haptonomie is het  Griekse woord voor ‘wetenschap van de tast’. Haptotherapie gaat dus over voelen (tast) en voelen doe je met je lichaam. Je voelt letterlijk of iets te heet is om vast te pakken, dat brengt een reactie in je lichaam teweeg: je schrikt,  trekt snel je hand terug en roept misschien één of andere krachtterm (gebeurtenis – reactie van het lichaam – emotie). Zo is het ook in het leven: er gebeurt iets, je lichaam reageert en er komt een emotie.  Alles wat je hebt meegemaakt, positief of negatief, pijnlijk of aangenaam, zit ergens opgeslagen in je lichaam. Ik kan bijvoorbeeld nog steeds terug voelen hoe ik me als 4 – jarig kind brandde aan de gaskachel in een vakantiehuisje. Ik had het zó koud en de kachel was zó lekker warm…. Het is nog steeds terug te voelen waar ik me heb gebrand en hoe ik stond te huilen van de schrik en de pijn.

Door allerlei omstandigheden in je leven kun je het voelen een beetje verleren of gaan negeren. Het kan te pijnlijk zijn, te confronterend, te spannend, te … noem maar op. Of je omgeving vindt dat je sterk en dapper moet zijn, allerlei redenen om niet zoveel acht te slaan op wat je voelt. Dat kan zich gaan uiten in lichamelijke en/of psychische problemen.
Door middel van ervaringsoefeningen in de ruimte (bijv. afstand – nabijheid en wat is voor jou comfortabel) of tijdens aanraking op de behandeltafel, ga je samen met de haptotherapeut op zoek naar wat er te voelen valt in jou lichaam, in jouw leven en welke woorden je daaraan geeft.

Wat Haptotherapie
voor jou doen?

Met haptotherapie kan je aan den lijve voelen hoe je omgaat met:

  • je open stellen en afsluiten
  • denken en voelen
  • actief zijn en rust nemen
  • samen of alleen
  • controle houden en vertrouwen hebben
  • ruimte maken voor jezelf en ruimte bieden aan de ander

De weg naar wie jij bent
is niet recht, niet goed geasfalteerd.
Het is een kronkelig, soms lastig begaanbaar pad
met doornstruiken, onverwachte uitzichten,
blaren, omwegen en bijzondere ontdekkingen.

Maar het is jóuw weg en ik vind het een voorrecht 
dat ik een stukje met je mee mag lopen